ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam verdenkt de 37-jarige man uit Dordrecht die woensdagavond is opgepakt ervan de verdachte melding bij de alarmcentrale 112 te hebben gedaan. Daardoor moest een toestel van Transavia uren aan de grond blijven op Rotterdam Airport.

Dat heeft een woordvoerster donderdag gemeld.

Verdachte

De man is de derde verdachte in de zaak. De twee andere personen die vastzitten zijn een 31-jarige man en een 28-jarige vrouw, eveneens uit Dordrecht.

Zij zijn in het vliegtuig aangehouden, door de politie verhoord en hun huis is doorzocht. Daarbij zijn enkele goederen in beslaggenomen. Het OM verdenkt hen van voorbereidingshandelingen voor een eventuele kaping.

Toedracht

De woordvoerster zei donderdag dat justitie nog enige dagen nodig heeft om te achterhalen wat de ware toedracht is. Wat er dinsdag is gebeurd of zou gaan gebeuren is volgens het OM nog steeds niet helder.

Ook sluit justitie een kaping nog steeds niet uit. "Maar het kan ook zijn dat de verdachten die in het vliegtuig zaten, op de hoogte waren dat er een valse melding zou worden gedaan", aldus de zegsvrouw.

Volgens de woordvoerster heeft het OM zich niet vergist in de omvang en achtergrond van de zaak. "Het is onze taak dit zeer serieus te nemen en onderzoek te doen naar mogelijk strafbare feiten."

Justitie

De officier van justitie heeft besloten de aanhouding van alle drie de verdachten vrijdag te laten toetsen door de rechter-commissaris.

Als de aanhouding rechtmatig was, hebben het OM en de marechaussee een paar dagen extra de tijd voor onderzoek. Maandag wordt dan besloten of ze worden voorgeleid.

Wraak

De familieleden van de 31-jarige man en 28-jarige vrouw beweren dat de twee mogelijk het slachtoffer zijn geworden van wraak van een voormalige vriend. Justitie wil echter niet kwijt of de laatste verdachte een bekende van hen is.

Vliegtuig

Het vliegtuig van Transavia met bestemming Bodrum stond dinsdagmiddag op het punt te vertrekken toen de verdachte melding binnenkwam.

De marechaussee hield de kist daarop uren aan de grond met aan boord nog alle passagiers en bemanningsleden. Zij mochten rond negen uur 's avonds het vliegtuig verlaten. De meeste van hen vertrokken rond middernacht alsnog naar Turkije.