DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en oud-minister Eveline Herfkens zijn tot een oplossing gekomen in hun conflict over de onterecht betaalde huurvergoedingen.

Herfkens hoeft het bedrag van zo'n 190.000 euro niet terug te betalen aan Buitenlandse Zaken maar zal op eigen initiatief een jaar lang voor 1 dollar werken voor de VN Millennium Campagne.

Verhagen heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Terugvordering van het geld maakte volgens de minister juridisch gezien weinig kans, omdat Herfkens tegenover zijn departement niet verwijtbaar heeft gehandeld.

Herfkens

De PvdA'ster ontving de betalingen tussen 2002 en 2006 toen ze in New York bij de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP werkte. Ze kreeg het geld aangeboden door Buitenlandse Zaken maar dat had niet mogen gebeuren, geeft Verhagen toe.

Volgens de VN-huisregels mogen landen geen extra betalingen doen naast het salaris van de VN.

Uit intern onderzoek van de UNDP is gebleken dat zowel Herfkens, Buitenlandse Zaken als de VN de regels niet bewust hebben overtreden. Ook stelt de UNDP dat Herfkens te goeder trouw heeft gehandeld en dat daarmee de zaak voor haar is afgedaan.

Verhagen

Ook Verhagen laat weten dat "in het licht" van het vrijwillige aanbod van Herfkens om van een jaarsalaris af te zien de zaak voor hem is afgedaan. Volgens ingewijden is het loon ongeveer gelijk aan het bedrag dat Herfkens onterecht ontving.

Verhagen eiste eerder het geld terug maar dat heeft Herfkens steeds geweigerd. Zij zag dat als een schuldbekentenis terwijl ze meende zelf niet fout te zitten.

Opgelucht

Herfkens liet donderdag weten opgelucht te zijn dat de kwestie nu uit de wereld is. Ze betuigde opnieuw spijt dat de VN-regels waren overtreden maar dat ze dit niet bewust had gedaan.

Met haar aanbod om gratis te werken zegt zij haar inzet in de strijd tegen armoede te willen benadrukken.

Kamer

Ook de Tweede Kamer vond dat Herfkens zou moeten terugbetalen als zij willens en wetens de regels had overtreden. Nu dat niet is gebleken, zijn de PvdA en het CDA blij met de oplossing en het belangrijke gebaar van Herfkens.

De SP had liever wel gezien dat Verhagen haar voor de rechter had gesleept, omdat andere Nederlanders ook moeten terugbetalen als zij onterecht teveel geld of subsidie hebben ontvangen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang ziet het aanbod van Herfkens als een manier om onder gezichtsverlies uit te komen.

Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks denkt wel dat dit het best haalbare was, omdat Buitenlandse Zaken ook fout zat. Het aanbod van Herfkens om haar salaris af te staan aan een ontwikkelingsorganisatie noemt hij chique.

Bos

Ook minister Wouter Bos (Financiën) is blij dat nu vaststaat dat zijn partijgenote te goeder trouw heeft gehandeld. Hij vindt haar aanbod "een prachtgebaar dat past bij hoe wij Eveline altijd hebben gekend: gepassioneerd en met grote inzet werken aan de lotsverbetering van mensen in de Derde Wereld."