DEN HAAG - De bezwaren van omwonenden van de NAVO-Awacs-vliegbasis vlak over de grens bij het Limburgse Onderbanken zijn ongegrond verklaard.

Er is geen bewijs dat de geluidoverlast sinds de kap van bomen in 2006 is toegenomen, zo is donderdag uit welingelichte Haagse bronnen vernomen.

Verantwoordelijk milieuminister Jacqueline Cramer wilde zelf na kabinetsoverleg over Prinsjesdag niet vooruitlopen op de beslissing die vrijdag uit haar koker moet komen.

Dwang

Zij wilde alleen kwijt, zoals zij al maandag liet weten, dat zij geen dwang zal gebruiken als er meer bos moet verdwijnen voor de basis in het Duitse Geilenkirchen. "Die maatregel heb ik ingetrokken. Ik zal dat vrijdag opnieuw laten weten", zei Cramer.

Vorige week klaagde een kleine Limburgse delegatie op een hoorzitting van het ministerie van VROM haar nood over de Awacs-lawaaibakken. De Limburgers lieten geen spaan heel van onderzoeksrapporten, omdat ze die kort voor de bijeenkomst hadden ontvangen.

De gemeente Onderbanken zelf meed de hoorzitting, vanwege een te korte voorbereidingstijd.

Nieuw besluit

Minister Cramer moest van de Raad van State uiterlijk vrijdag een nieuw besluit nemen over de dwangmaatregel, op straffe van een dwangsom.

Haar voorgangster, VVD-minister Sybilla Dekker, gebruikte die 'Nimby-procedure' destijds toen Onderbanken medewerking weigerde aan de kap van de eerste bomen.

Mocht het nodig zijn nog eens 14 hectare te kappen, zoals de NAVO wil, dan gebeurt dat alleen in goed overleg met de gemeente, liet Cramer maandag weten.

Mobiliseren

De vereniging Stop AWACS gaat de bevolking opnieuw mobiliseren om ter voorkoming van boskap de bossen lange tijd bezet te houden, zei een woordvoerder.

Een woordvoerder van GroenFront! zei in een reactie dat "de minister een bord voor haar kop heeft en aan de leiband van defensie loopt".