NAJAF - De radicale politicus en geestelijke Moqtada al-Sadr heeft donderdag in een verklaring bepaald dat zijn milities in Irak hun activiteiten voor onbepaalde tijd staken.

De verzameling strijders in verschillende delen van Irak die als getrouw aan al-Sadr gelden, tellen samen naar schatting 60.000 man. Zij worden het Mahdi-Leger genoemd.

Al-Sadr beklemtoonde de opschorting van de activiteiten van de strijders met de mededeling dat er een cultureel programma voor hen is opgesteld. Dat heet al-Mumahidun (Aanhangers van de Mahdi). Militieleden die geen gehoor geven aan de instructies, worden uit de milities verstoten.

Opgeschort

De sjiitische voorman Al-Sadr heeft een jaar geleden al de activiteiten van zijn milities tijdelijk opgeschort. Hij heeft eerder verbeten strijd gevoerd tegen de Amerikanen. Hij beloofde het Mahdi-Leger te ontmantelen wanneer duidelijk is dat de buitenlandse troepen Irak verlaten.

Terugtrekking

Premier Nuri al-Maliki bezwoer eerder deze week dat er na 2011 geen buitenlandse troepen meer in Irak zijn. Dat is niet van Amerikaanse zijde bevestigd. Bagdad en Washington onderhandelen daar nog over, volgens het Witte Huis.