ZWOLLE - Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle heeft donderdag een klacht afgewezen tegen een psychiater en een gezondheidszorgpsycholoog over een experiment waarbij tbs'ers seks hadden met een therapeute.

Volgens het tuchtcollege was er destijds sprake van zorgvuldig medisch-wetenschappelijk onderzoek.

De 30-jarige tbs'er M.V. stemde in 1998 en 1999 in met een alternatieve behandelmethode in de Pompekliniek. Onder begeleiding werden in de kliniek seksuele handelingen verricht.

De man beweert daar nu onherstelbare psychische schade aan te hebben overgehouden.

Contact

Een door de kliniek ingehuurde therapeute had tien tot twintig keer contact per cliënt. Ze lagen naakt en masturbeerden daarbij. De kliniek startte het experiment in 1995 en stopte het in 1999 mede omdat een van de tbs'ers opnieuw in de fout ging.

De psychiater was destijds hoofd behandelaar van de kliniek. Hem valt tuchtrechtelijk geen verwijt te maken, aldus het college.

Gebreken

Volgens het college was het experiment in die tijd en onderzoeksomgeving niet ongebruikelijk. Het tuchtcollege meende wel dat het onderzoek volgens de huidige inzichten gebreken vertoont. Zo zouden de risico's nu beter in kaart gebracht moeten worden.

De gezondheidspsycholoog werd verweten dat zij in 2002 en 2003 een verkeerde diagnose stelde. Volgens het college is niet gebleken dat de gegevens uit het medische dossier verkeerd zijn vastgesteld. Ook was er op dat moment geen aanleiding deze te heroverwegen.