NEW ORLEANS - Kort voor de derde verjaardag van de ramp die de orkaan Katrina 29 augustus 2005 over New Orleans en de delta van de Mississippi uitstortte, overweegt New Orleans opnieuw de stad te evacueren.

De hevige tropische storm Gustav dreigt uit te groeien tot een wervelstorm en kan begin komende week over de nog steeds niet herstelde stad trekken.

De burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, heeft de Democratische Partijconventie in Denver nog voor Obama's slotspeech verlaten om zijn stad op de wervelstorm voor te bereiden

Werkzaamheden

De werkzaamheden om de stad te beschermen tegen overstromingen, zijn nog lang niet af. Van de vijftien miljard dollar die ervoor is uitgetrokken, is nog maar voor twee miljard aan werk uitgevoerd, meldde donderdag de website van de plaatselijke krant The Times-Picayne.

"Op veel plaatsen kan er vrijwel niets worden gedaan om dammen en waterkeringen weerstand te laten bieden tegen een wervelstorm."

De krant geeft als voorbeeld het gebied in het oosten van New Orleans op de linkeroever van de rivier de Mississippi. Daar zijn de waterkeringsplannen ter waarde van bijna 700 miljoen dollar voornamelijk nog in een papieren fase.

Zandzakken

Woensdag en donderdag zijn er weer zandzakken op dammen gegooid. De gouverneur van Lousiana, Bobby Jindal, heeft drieduizend man van de Nationale Garde in paraatheid gebracht en de ontruiming van kustgebieden bevolen.

Media berichtten dat de plaatselijke overheden geen risico's willen lopen. Ze zijn al met de uitwerking van evacuatieplannen begonnen.

Opvang

De eerste 30.000 bewoners zouden vrijdag al kunnen vertrekken. De overheid wil geen chaotische opvang van bewoners zoals in 2005 in bijvoorbeeld een stadion, maar een ordelijk en geleidelijk vertrek met treinen of bussen.

Wanneer Gustav in de wervelstormcategorie 3 of meer belandt (windsnelheden vanaf 177 kilometer per uur), wordt de verplichte evacuatie afgekondigd.

Katrina

De orkaan Katrina richtte drie jaar geleden kolossale schade aan in Louisiana, Mississippi en Alabama. Dammen in New Orleans braken en ongeveer 80 procent van de stad kwam onder water te staan. Meer dan 1575 mensen verloren in de staat Louisiana het leven door deze wervelstorm.

De tropische storm Gustav heeft tot dusverre in Haïti en de Dominicaanse Republiek al aan meer dan twintig mensen het leven gekost.