PARIJS - De EU-landen overwegen om sancties op te leggen aan Rusland wegens de acties in Georgië begin deze maand. Minister Bernard Kouchner (Buitenlandse Zaken) van huidig EU-voorzitter Frankrijk heeft dat donderdag gezegd in Parijs.

Kouchner loopt daarmee vooruit op een ingelaste bijeenkomst van de regeringsleiders van de 27 EU-landen maandag in Brussel. Die EU-top is speciaal belegd wegens de Russische inval in Georgië, de voormalige Sovjetstaat die wordt gezien als een toekomstig lid van de Europese Unie en NAVO.

Kouchner benadrukte dat hij de sancties niet zelf voorstelt aan de 26 andere EU-landen. "Maar ik weet zeker dat zulke suggesties worden gedaan. Enkele landen hebben er al voor gepleit."

Zieke fantasie

In een reactie zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat het idee van sancties het gevolg moet zijn van een zieke fantasie.

"Mijn vriend Kouchner zei ook dat we Moldavië, de Oekraïne en de Krim gaan aanvallen. Maar dat is het gevolg van een zieke fantasie en dat geldt waarschijnlijk ook voor de sancties", zei Lavrov. "Ik denk dat het een demonstratie is van complete verwarring."