ZWOLLE - Het schilderij La Famille Paysans van de impressionist Paul Cézanne wordt dit najaar geveild in het Zwolse Venduehuis. In 1962 kwam voor het laatst een werk van de Franse schilder in Nederland onder de hamer. Dat meldde het Zwolse veilinghuis maandag.

Op het schilderij staat een boerenfamilie afgebeeld. "De afbeelding is gebaseerd op een ets van de Nederlandse kunstenaar Adriaen van Ostade. "Cézanne vond de ets zo prachtig dat hij het als inspiratie voor zijn schilderij gebruikte", zei veilingmeester R. Hessink van het Venduehuis. Hij kwam het schilderij tegen, toen hij in Frankrijk een inboedel kwam bekijken.

Omdat op het schilderij een Hollandse voorstelling is afgebeeld, kon Hessink de eigenaar overtuigen het werk in Nederland te laten veilen. "Je kunt het binnenhalen van dit werk vergelijken met het naar Nederland halen van een ster als Pavarotti", aldus de Zwolse veilingmeester.

Het schilderij uit 1885 werd rond 1900 gekocht voor ongeveer Franse francs. Ruim zeventig jaar later ging het van de hand voor ongeveer 2,5 miljoen euro. Het werk wordt ingezet op slechts .000 tot 300.000 euro. Hessink hoopt zo de interesse voor het schilderij op te wekken. Hij wil niet zeggen hoeveel het werk moet opbrengen.