HILVERSUM - De Koran is een stuk vrouwvriendelijker dan gedacht. Dat concluderen de samenstellers van de website BijbelenKoran.nl van IKON en Radio Nederland Wereldomroep na een vergelijking van teksten uit de beide heilige boeken.

Filosofe Marlies ter Borg en Karima Bisschop (Moslima.nl) bekeken de teksten aan de hand van dertien thema's, waaronder de gelijkheid van man en vrouw, de economische positie van de vrouw, liefde, huwelijk, kuisheid en kleding, moederschap, seks buiten het huwelijk, echtscheiding en polygamie.

Ter Borg: "Dat de man zijn vrouw moet slaan, blijkt een vertaalfout. Ook zijn we nergens tegengekomen dat hoofddoekjes verplicht zijn. Maar dat niet alleen. De Koran geeft de vrouw recht op eigen financiële middelen, twee jaar zwangerschapsverlof en alimentatie."

Bijbel

Maar ook in de Bijbel ontdekte Ter Borg meer vrouwvriendelijke passages dan ze verwacht had. Bijvoorbeeld "schitterende passages over de liefde" in het Hooglied en in de brieven van Paulus.

"En in de Bijbel worden tal van sterke vrouwen met name genoemd. Dat is in de Koran dan weer niet het geval, daarin worden ze aangeduid met 'de vrouw van'."

Vergelijking

Aan de hand van een vergelijking van teksten uit Bijbel en Koran kan de bezoeker van BijbelenKoran.nl ook zelf een oordeel vormen over het karakter van beide boeken. Op de website staan de integrale teksten van Bijbel en Koran.

De website is in december 2007 gelanceerd en heeft versies in het Nederlands, Arabisch en Engels. Inmiddels is de site 1,2 miljoen keer bezocht.