MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag gezegd dat Rusland de onafhankelijkheid van de afvallige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië erkent. Hij zei dat na een beraad met de nationale veiligheidsraad.

De twee regio's vroegen Rusland hun onafhankelijkheid te bevestigen. Het Russische parlement stemde daarmee in, waardoor het laatste woord bij Medvedev terecht kwam.

Het besluit van Medvedev zet de verhoudingen tussen de westerse wereld en Rusland op scherp.

Annexatie

Volgens de Georgische regering betekent de Russische erkenning in feite annexatie van deze gebieden.

EU

Volgens de Europese Commissie heeft de eenzijdige erkenning van Rusland "geen juridische gevolgen". Brussel gaat uit van de huidige grenzen van Georgië, herhaalde een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag.

Eerder gaven de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen politieke steun aan Georgië, waar het Russische leger eerder deze maand tijdelijk binnenviel.

NAVO

"Dit is een directe schending van de talrijke resoluties van de VN-Veiligheidsraad met betrekking tot de territoriale integriteit van Georgië die Rusland zelf heeft goedgekeurd", aldus de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, in een verklaring.

Bewijs

Russische onderzoekers maakten eerder op dag bekend bewijs te hebben dat Georgische troepen zich schuldig hebben gemaakt aan genocide tijdens de gevechten in de afvallige regio Zuid-Ossetië.

"Het is volledig bewezen dat tussen 7 en 12 augustus Georgische troepen het territorium van de niet-erkende republiek zijn binnengevallen met het doel de Ossetische etnische groep volledig te vernietigen", aldus het hoofd van de Russische onderzoekscommissie Aleksandr Bastrikin.

Clusterbommen

Georgië kaatste dinsdag de bal meteen terug door te stellen dat Rusland clusterbommen heeft ingezet tegen burgers. Dat zei de Georgische afgevaardigde op de VN-conferentie over ontwapening. "Een groot aantal niet-ontplofte bommen liggen er nog. Daardoor vallen dagelijks gewonden", aldus de ambassadeur.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch claimde eerder ook bewijs te hebben voor het gebruik van clusterbommen. Een clusterbom valt normaliter uit elkaar in meerdere bommetjes zodra de bom op de grond komt. Veel clusterbommen ontploffen echter niet en blijven liggen.

Rusland erkent Georgische regio's