JERUZALEM - Het Israëlische kabinet heeft zondag ingestemd met de vrijlating, onder voorwaarden, van meer dan driehonderd Palestijnse gevangenen. Dit meldden bronnen rond de regering. Dertien bewindslieden stemden voor en acht tegen het voorstel waarin de voorwaarden werden bepaald waaronder Palestijnse gedetineerden uit Israëlische gevangenissen kunnen vrijkomen.

De Israëlische veiligheidsdienst had voor premier Sharon een lijst opgesteld van honderden Palestijnse gevangenen die in aanmerking zouden kunnen komen voor vrijlating. De premier liet vlak voor de kabinetszitting weten dat alleen Palestijnse gedetineerden die geen aanslagen hebben gepleegd en geen 'bloed aan hun handen' hebben konden worden vrijgelaten. Ook leden van radicale organisaties zoals Hamas en Islamistische Jihad komen niet in aanmerking.

Bij de eerste stemming over het voorstel staakten de stemmen. Maar de minister van Justitie Lapid wist drie collega's, van wie er twee eerst tegen stemden en de ander zich van stemming onthield, ervan te overtuigen de vrijlating te steunen. Dit gebeurde onder de voorwaarde dat er een commissie van ministers wordt gecreëerd die gaat bepalen welke gevangenen er precies vrijkomen. Ook komt er clausule dat de vrijlating afhankelijk is van de manier waarop de Palestijnen zelf de terreur bestrijden.

De beslissing van het Israëlische kabinet voldoet zeer waarschijnlijk niet aan de Palestijnse verwachtingen. De Palestijnse minister die belast is met de gevangenen in Israël, liet zondagochtend in een vraaggesprek met de Israëlische radio weten dat Jeruzalem alle Palestijnen moet laten gaan, die volgens de Palestijnse regering vrij moeten komen. Als dit niet gebeurt, zien de Palestijnse autoriteiten dit als een inbreuk op de routekaart die de twee partijen als een route naar de vrede moeten volgen, zo meldde de Israëlische krant Haaretz.

Ook Hamas en de Islamitische Jihad hebben gemeld dat als hun leden niet uit Israëlische gevangenschap worden vrijgelaten, zij een einde maken aan het staakt-het-vuren dat vorige week werd afgekondigd.

In totaal zitten er ongeveer 6000 Palestijnen vast in Israël. Van hen was zeker eenderde betrokken bij aanslagen, zo meldde Haaretz. Ruim twaalfhonderd zijn lid van een van de extremistische groeperingen.