SAO PAOLO - Bij een opstand in een gevangenis in de Braziliaanse stad Porto Velho zijn zeker 27 doden gevallen. Dit meldde de militaire politie die inmiddels de controle over het complex heeft heroverd.

Volgens lokale media brak de opstand dinsdagavond laat (lokale tijd) uit nadat een ontsnappingspoging van tien gevangenen een dag eerder werd verijdeld. De gedetineerden zouden een vuurgevecht hebben geleverd met bewakers. Ook waren er rivaliserende bendes in een cel bij elkaar gezet die elkaar te lijf gingen.

De militaire politie heeft naar eigen zeggen 27 stoffelijke overschotten gevonden op de binnenplaats en in cellen. Een aantal van de gedetineerden was opgehangen. Het is nog onduidelijk of er ook bewakers werden vastgehouden of zijn omgekomen.

De aartsbisschop van Porto Velho heeft geprobeerd door bemiddeling een einde te maken aan de revolte. Hij bevestigde dat er zeker 27 doden zijn gevallen. Een groep gedetineerden zou een aantal andere gevangenen in gijzeling hebben genomen en verscheidene van hen hebben vermoord.

Humanitaire actiegroepen hebben al jaren de leefomstandigheden in de Braziliaanse gevangenissen bekritiseerd. Ze zijn overvol, en gedetineerden worden op grote schaal misbruikt en gemarteld. Regelmatig vinden er in Brazilië gevangenisopstanden plaats. De opstand van dinsdag is een van de ergste van de afgelopen jaren, volgens de BBC