MOSKOU - Het beëindigen van de contacten met de NAVO is een van de opties voor Rusland. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev maandag gezegd.

Rusland is voorbereid op een volledige beëindiging van de contacten met de NAVO, als de landen van die alliantie besluiten tot het opschorten van de samenwerking met Moskou. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev maandag gezegd.

Medvedev stelde dat Rusland is voorbereid op alle sancties van de NAVO, inclusief het verbreken van de banden. Hij wees erop dat de relatie met de alliantie drastisch is verslechterd door onder meer de onenigheid over Georgië.

Rusland informeerde de NAVO vorige week al dat het elke militaire samenwerking met NAVO-landen tot nader order stopzet. Rusland en de NAVO werkten tot nu toe samen op de terreinen van kleine antiraketsystemen, marinezaken en academische uitwisseling.

Haven

Russische militairen willen daarnaast regelmatig controles blijven uitvoeren op de vracht van en naar de Georgische havenstad Poti. Dat heeft Anatoli Nogovitsin, de vicevoorzitter van de Russische generale staf, maandag laten weten.

Westerse landen drongen er dit weekeinde bij Moskou op aan de Russische militairen terug te trekken uit Poti. Moskou erkende zaterdag dat er nog steeds militairen in Poti zijn en dat dit niet in strijd is met het vredesplan dat Frankrijk heeft opgesteld.

Erkennen

In Rusland gaan geluiden op om de onafhankelijkheid van de Georgische afvallige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië te erkennen. In de Doema stemden 447 leden voor de erkenning van de zelfstandigheid van de regio's. Niemand stemde tegen.

Eerder op de dag riep het Russische hogerhuis al unaniem op tot het erkennen van de zelfstandigheid van Abchazië en Zuid-Ossetië.