HARARE/LONDEN - De Zimbabwaanse regering heeft zichzelf een loonsverhoging toegekend van meer dan 600 procent. Dat meldde de Britse omroep BBC zaterdag op basis van berichten in de Zimbabwaanse krant The Herald.

De loonsverhoging overstijgt de torenhoge inflatie ruimschoots. Het salaris van president Mugabe gaat omhoog van 3 miljoen Zimbabwaanse dollars naar 20,2 miljoen per jaar (ongeveer 25.250 Amerikaanse dollars volgens de officiële wisselkoers). Daarnaast krijgt het omstreden staatshoofd een toelage van ruim 2 miljoen.

Ministers in de regering zijn eveneens niet vergeten. Zij krijgen in het vervolg een salaris van 16,5 miljoen tegen 2,4 miljoen nu. De inflatie in Zimbabwe dat in een zeer ernstige economische crisis verkeert is met 300 procent een van de hoogste ter wereld.

Mismanagement

Oorzaak van de economische malaise is het mismanagement van president Mugabe die al 23 jaar aan de macht is. Naar schatting 80 procent van de bevolking leeft in armoede in een land waar 70 procent van de beroepsbevolking werkloos is.