SINGAPORE - In Singapore is zondag de operatie begonnen om een volwassen Siamese tweeling van elkaar te scheiden. De 29-jarige zussen uit Iran, Laleh en Ladan Bijani, zijn met hun hoofden aan elkaar verbonden. De operatie brengt grote risico's met zich mee. Een of beide vrouwen kunnen overlijden en er is kans op blijvende lichamelijke en geestelijke handicaps.

Een zegsman van het Singaporese ziekenhuis zei zondagavond (plaatselijke tijd) dat de operatie spoedig verloopt. "We lopen iets achter op schema, maar de artsen zijn tot dusver tevreden."De operatie van de zussen Bijani duurt naar verwachting 28 uur.


De Siamese tweeling maakte een opgewekte indruk

Laleh en Ladan maakten eerder zondag een opgewekte indruk, toen zij naar de operatiekamer werden gereden, zo berichtten bronnen in het Raffles ziekenhuis. De afgelopen maanden zijn zij uitgebreid onderzocht en hebben ze tientallen test ondergaan.

Zaterdag ontdekten artsen nog dat de bloeddruk in hun hoofden twee keer zo hoog was als bij 'normale' mensen, waardoor een operatie niet alleen 'cosmetisch', maar ook medisch noodzakelijk is.

Gevaarlijk

De vrouwen zijn eerder door specialisten in Duitsland afgewezen als patiënt, omdat de ingreep te gevaarlijk zou zijn. Laleh en Ladan, beiden afgestudeerd als jurist, hebben apart functionerende hersenen, maar delen onder meer een belangrijk bloedvat.

Alle eerdere operaties van Siamese tweelingen die met het hoofd aan elkaar vast zaten, werden uitgevoerd op baby's. De neurochirurg die de operatie leidt, Keith Goh, voerde een dergelijke ingreep in april 2001 uit op een 11 maanden oude Nepalese tweeling.

Goh wordt onder anderen bijgestaan door een plastisch chirurg en een kinder-neurochirurg.