AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft zaterdagmiddag in de binnenstad topcrimineel Koos R. aangehouden wegens mishandeling van een 59-jarige voetganger. Na verhoor op het politiebureau is hij later op de avond met een dagvaarding weer heengezonden, aldus de politie zondag.

R. was de rechterhand van Johan V., alias de Hakkelaar, leider van de Octopus-drugsbende. Zij stonden aan de top van een criminele organisatie die grote partijen hasj naar het Europese en Amerikaanse continent smokkelden. In de jaren negentig werd R. door het Hof veroordeeld tot 3,5 jaar cel na een langdurig en slepend proces rond de Hakkelaar en zijn handlanger.

Heineken-ontvoerder

Eerder deze week, op woensdag en op zaterdag, pakte de Amsterdamse politie Heineken-ontvoerder Willem H. op na aanwijzingen dat hij wapens op zak had. Beide keren is hij daarna vrijgelaten. De eerste keer was er onvoldoende bewijs dat hij iets te maken had met twee gevonden vuurwapens, de tweede keer werden geen wapens aangetroffen.

Huurmoord

R. kwam vorig jaar in het nieuws toen de politie in Noord-Brabant onderzoek deed naar een op handen zijnde huurmoord. R. zou samen met zijn broer M. een van de drie personen zijn die moest worden omgebracht. De zaak kwam aan het licht na een uitzending van het televisieprogramma van Peter R. de Vries.

De Vries was benaderd door een man met een crimineel verleden die vertelde dat een man uit Oss hem had benaderd om drie mensen te vermoorden. Opdrachtgever A.K. uit Oss zou destijds vanuit de gevangenis, tijdens een weekeindverlof, de huurmoorden hebben beraamd. K. wilde de mannen uit de weg ruimen om het monopolie op de Brabantse misdaadmarkt te verkrijgen.