ANKARA - Een enorme explosie in een pompstation in de Turkse hoofdstad Ankara heeft zaterdagavond zeker 189 mensen verwond. Volgens de Turkse minister van Volksgezondheid Recep Akdag is niemand omgekomen, maar zijn zes mensen er ernstig aan toe.

"Zeker 189 personen hebben verwondingen opgelopen van wie er zeven ernstige brandwonden hebben", aldus de bewindsman zaterdagavond tegen het onafhankelijke televisiestation NTV. Vier van de zeven zijn er zeer slecht aan toe. De slachtoffers zijn naar een tiental ziekenhuizen in de regio vervoerd.

Vuurbal

De eerste explosie ontstond toen een tankwagen gas kwam afleveren. Dat veroorzaakte een enorme vuurbal en een reeks andere ontploffingen. Op het pompstation ontstond direct een brand, die oversloeg naar omliggende gebouwen. De explosies gingen gedurende drie kwartier na de eerste klap door.

Trouwzaal

Boven het tankstation ligt een trouwzaal, waar volgens televisiezenders op het fatale moment driehonderd mensen feest vierden. De politie heeft mensen uit de directe omgeving van het gebouw geëvacueerd.

Rondom het bedrijf liggen verscheidene wooncomplexen, waarnaar het vuur is overgesprongen. De Turkse premier Tayyip Erdogan en Akdag zijn poolshoogte komen nemen bij het pompstation.

Branden op pompstations zijn in Turkije niet ongebruikelijk, omdat veel bezinestations zonder vergunning worden gebouwd. Erdogan heeft een onderzoek ingesteld naar de reden waarom een trouwzaal pal boven een pompstation was gevestigd.