BELGRADO - Ten minste vijftien Dutchbatters willen voor het Joegoslavië-Tribunaal getuigen ten gunste van Radovan Karadzic.

Dit bevestigde Milivoje Ivanisevic, lid van het verdedigingsteam van de voormalige leider van de Serviërs in Bosnië-Herzegovina, zaterdag.

"Twee van hen zijn deze week bij mij geweest en we hebben gesproken over hun eventuele getuigenis", aldus Ivanisevic.

Trauma

De twee zouden hem hebben verteld dat veel ex-Dutchbatters nog steeds met trauma's rondlopen omdat zij ervan worden beschuldigd Srebrenica niet te hebben verdedigd tegen het leger van de Bosnische Serviërs.

Dat leger wordt ervan beschuldigd na de verovering van Srebenica in juli 1995 ruim 7000 moslimmannen te hebben vermoord.

Dit is een van de belangrijkste punten in de aanklachten tegen Radovan Karadzic en de nog voortvluchtige ex-generaal Ratko Mladic. Ze worden daarom onder meer van genocide beschuldigd.

Beschermen

"Zij (Nederlandse ex-blauwhelmen) hebben mij verteld dat Dutchbat eerder zichzelf moest beschermen tegen de moslims dan de moslims tegen de Serviërs.

Zo heeft volgens hen bijvoorbeeld het Bosnisch-Servische leger de moslimvrouwen en -kinderen voedsel en water gebracht, aldus Ivanisevic.