LONDEN - Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw soort leugendetector ontwikkeld die op alle vliegvelden zou kunnen worden geïnstalleerd. Dat meldde het wetenschappelijke tijdschrift Nature woensdag op zijn website.

Met de nieuwe methode kan van afstand en zonder dat een verdacht persoon het weet, worden vastgesteld of hij de waarheid spreekt. Het succespercentage ligt op 80 en is vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van de oude vertrouwde polygrafische test, aldus het blad.

Volgens de wetenschappers ontwikkelen mensen die liegen overtollige hitte rond de ogen die kan worden opgevangen door thermische instrumenten. Groot voordeel is dat de apparatuur deze van afstand kan meten.

Bij de gangbare polygrafische methode moest een verdachte toestemmen in de test. Aan de hand van hartslag, ademhaling en de mate waarin iemand zweet, kon aan de hand van vragen door een getraind persoon worden vastgesteld of iemand loog of niet.

Tot op heden moesten veiligheidsbeambten op vliegvelden maar van mensen aannemen dat ze naar waarheid antwoordden op vragen als: 'Heeft U zelf deze tas ingepakt?' Ogen die heen en weer schieten en nerveuze bewegingen zijn volgens leugenexpert en psycholoog Charles Honts van de Boise State University in de Amerikaanse staat Idaho geen goede indicatie voor oneerlijkheid.