TBILISI/CRAWFORD - Rusland en de Verenigde Staten waren het er vrijdag niet over eens of Moskou heeft voldaan aan zijn verplichting troepen uit Georgië terug te trekken.

Volgens het vredesakkoord dat onder Franse bemiddeling tot stand kwam, mogen Russische vredessoldaten blijven in Zuid-Ossetië en Abchazië, de twee afvallige Georgische regio's waar ook al voor de oorlog Russen waren gestationeerd.

Ook mogen de Russen nog wat extra veiligheidsmaatregelen even buiten Zuid-Ossetië nemen. De rest van Georgië moeten de Russen verlaten.

Rusland maakte vrijdag bekend dat aan die verplichtingen is voldaan. Maar de Amerikanen ontkennen dat. Het Witte Huis kwam met die mededeling nadat de Amerikaanse president George Bush had gebeld met zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy.

Gori

De Georgische autoriteiten bevestigden vrijdag wel dat de Russische troepen die in het Georgische Gori waren, de stad vrijdag hebben verlaten. Ze trekken zich ook terug uit de omgeving van de aan de belangrijkste hoofdweg gelegen plaats, 70 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Tblisi.

Ooggetuigen hebben een lange colonne Russische legervoertuigen in noordelijke richting zien wegrijden richting Tschinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië.

De poging van de Georgische president Michail Saakasjvili eerder deze maand om Zuid-Ossetië met een soort Blitzkrieg op de pro-Russische Ossetiërs te veroveren, is door het Russische militair ingrijpen uitgelopen op een smadelijke nederlaag.

Onafhankelijkheid

De Zuid-Ossetiërs willen aangesloten worden bij de Russische republiek Noord-Ossetië aan de noordelijke kant van het Kaukasus-gebergte of onafhankelijkheid, zoals vrijdag door het Zuid-Ossetische parlement werd beklemtoond.

Rusland wil nu ook een bufferzone om Abchazië creëren. Sinds vrijdagochtend worden aan de noordelijke oever van de Ingoeri, aan de kant van Abchazië, militaire bases gebouwd.

Donderdag maakte de Russische legerleiding al bekend acht controleposten in de bufferzone om Zuid-Ossetië in te richten. Dat is de Russische interpretatie van de extra veiligheidsmaatregelen die Moskou mag nemen.