ROME - De Italiaanse premier Berlusconi wil de grondwet wijzingen om zo meer macht te krijgen. Volgens Italiaanse media zaterdag heeft Berlusconi een akkoord bereikt binnen zijn coalitie over onder meer de bevoegdheid voor de premier om ministers te vervangen en het parlement te ontbinden.

Deze bevoegdheden liggen nu bij de president van Italië. Berlusconi zou ook willen aansturen op directe verkiezingen voor de post van regeringsleider.

In ruil voor deze hervormingen zou vice-premier Fini, met wie Berlusconi vaak in de clinch ligt, een grotere en coördinerende rol krijgen in het economische en sociale beleid. Berlusconi zou ook meer macht willen afstaan aan de regio's.

Internationale rel

Fini, verbonden aan de rechtse Nationale Alliantie, bekritiseerde Berlusconi eerder deze week wegens diens opmerkingen aan het adres van een Duitse europarlementariër. De Italiaanse premier dichtte de man een rol toe als kampbewaarder in een film over de voormalige Duitse concentratiekampen. De opmerkingen leidden tot een internationale rel. Italië is sinds begin deze maand tijdelijk EU-voorzitter.

Onenigheid

Berlusconi zou met zijn plannen de spanningen binnen de regeringspartijen willen verminderen. Vooral de Nationale Alliantie eist meer invloed na winst bij verscheidene regionale verkiezingen. Binnen de coalitie is ook onenigheid over de aanpak van de illegale immigratie.