DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) houdt er rekening mee dat de tijgermug zich in Nederland zal vestigen. Het insect dat ernstige ziektes kan overbrengen lijkt via vrachtwagens vanuit Italië op te rukken naar Noord-Europa.

Dat heeft Klink vrijdag geantwoord op vragen van de PvdA en de ChristenUnie. De partijen maken zich zorgen omdat er in juni weer tijgermuggen zijn aangetroffen in kassen waar de sierplant lucky bamboo wordt opgekweekt. Deze wordt ingevoerd vanuit China.

Het was de eerste keer sinds negen maanden dat de tijgermug weer opdook. Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar met een aantal plantenimporteurs afgesproken dat zij maatregelen nemen om te voorkomen dat eitjes en larven van de tijgermug zich in Nederland kunnen verspreiden.

Maatregelen

Klink wil pas nadere maatregelen treffen om de import van tijgermuggen over zee tegen te gaan als er de komende tijd meer insecten in de lucky bamboo blijken te zitten.

Wel werkt hij al aan een plan voor bestrijding van de tijgermug buiten de kassen. Daarvoor wordt deze zomer gekeken of vrachtwagens het insect met zich meebrengen uit Zuid-Europa. Ook komt er nog een onderzoek naar de import van autobanden waar het beestje in zou kunnen zitten.