MOSKOU - De twee bomaanslagen die twee vrouwen zaterdag pleegden bij een popfestival in de Russische hoofdstad Moskou, hebben aan achttien mensen het leven gekost, onder wie een kind. Volgens een politiewoordvoerder zijn zeker zestig mensen door de explosies bij het festival gewond geraakt. De minister van Binnenlandse Zaken Boris Gryzlov houdt de Tsjetsjeense separatisten verantwoordelijk voor de aanslagen.

De vrouwen stonden apart van elkaar in de rij om naar binnen te gaan bij het popfestival op het voormalige vliegveld Tusjino ten noordwesten van het centrum van Moskou. Het populaire rockfestival Krylja (Vleugels) trok zaterdag naar schatting 40.000 bezoekers.

Zelfmoordriem

Toen de vrouwen het terrein niet konden opkomen, brachten zij hun zogeheten zelfmoordriem tot ontploffing. Daarin zat volgens een politiewoordvoerder minstens 500 gram TNT, kogeltjes en stukjes metaal.

De riem van een van de vrouwen werkte niet helemaal volgens plan, waardoor om haar heen alleen drie gewonden vielen. De andere zelfmoordenares sleurde echter zeker zestien jongeren met zich mee in de dood. De slachtoffers zijn veelal tussen de 16 en 25 jaar, hoewel mogelijk ook jongere kinderen om het leven zijn gekomen.

'Terreurdaad'

Volgens de Russische minister van Binnenlandse Zaken is bij een van de vrouwen een Tsjetsjeens paspoort gevonden. Ook de politie sprak over een 'terreurdaad'. De onderminister van Binnenlandse Zaken, Rashid Nurgalijev, zei dat het onderzoek heeft aangetoond dat Tsjetsjeense rebellen direct bij de aanslagen zijn betrokken. De explosieven zouden identiek zijn aan de explosieven die gijzelaars in een Moskous theater vorig jaar gebruikten.

Minister Gryzlov was opgelucht dat de vrouwen bij de ingang van het festivalterrein zijn tegengehouden. "Als de explosies op het veld zelf hadden plaatsgevonden, waren de gevolgen veel ernstiger geweest."

Markt

De toedracht over de explosie op een nabijgelegen markt is nog onduidelijk. Volgens ooggetuigen zouden ook daar slachtoffers zijn gevallen, maar dat is vooralsnog niet bevestigd.

Een deel van de festivalbezoekers is met bussen weggevoerd, maar een groot deel van de aanwezigen is in het ongewisse gehouden en woont het vervolg van de optredens bij. Om paniek te voorkomen zijn geen mededelingen gedaan en kennelijk is de mobiele telefonie geblokkeerd.

Lokale presidentsverkiezingen

De aanslagen houden mogelijk verband met de aankondiging van het Kremlin vrijdag dat op 5 oktober lokale presidentsverkiezingen zijn in Tsjetsjenië. Die worden door de opstandelingen afgewezen als een nieuwe poging van Moskou om zijn gezag in Tsjetsjenië te bevestigen. Het officiële decreet voor de stembusgang werd zaterdag getekend.

"Ik ga ervan uit dat deze onmenselijke situatie, deze terroristische daad, verband houdt met het organiseren van dit evenement", aldus Gryzlov. Waarnemers menen dat dit echter vermoedelijk niet het geval is omdat een aanslag zoals die van zaterdag behoorlijk wat voorbereidingstijd vergt.

Separatisten

Het Russische leger is al jaren verwikkeld in een bloedige oorlog tegen moslimseparatisten in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Die voerden al eerder aanslagen uit in de Russische hoofdstad. In oktober gijzelden 41 militante Tsjetsjenen de bezoekers aan een musical in Moskou. Veiligheidstroepen maakten na drie dagen een einde aan de gijzeling door verdovingsgas in de schouwburgzaal te werpen. Daardoor kwamen alle gijzelaars en 129 gegijzelden om het leven.