AMSTERDAM - Televisie speciaal gericht op kinderen kan bij peuters vanaf twee jaar een positief effect hebben op hun ontwikkeling. Dat heeft hoogleraar Pedagogie Louis Tavecchio van de Universiteit van Amsterdam (gespecialiseerd in kinderopvang) vrijdag gezegd.

Hij reageert daarmee op een verbod van de Franse overheid om televisieprogramma's uit te zenden die gericht zijn op baby's en kinderen tot drie jaar.

De Franse overheid is bang dat ouders de babytelevisie gebruiken als gemakkelijke manier om hun kind stil te houden dan wel te krijgen. Franse deskundigen zijn bang dat kinderen hierdoor worden gehinderd in hun ontwikkeling.

Onderzoek

De Nederlandse pedagoog Tavecchio is zelf betrokken bij peutertelevisie die onder meer door Teleac wordt ontwikkeld. Onderzoek heeft volgens hem uitgewezen dat de pedagogisch verantwoorde televisie niet nadelig is voor kinderen en misschien zelfs positief is.

Hij noemt het 'belachelijk' om baby's van een paar weken oud voor de televisie te zetten, simpelweg om ze bezig te houden. Maar wetenschappelijk is dat niet te staven, erkent hij. Hem is geen onderzoek bekend naar de gevolgen van televisiekijken bij baby's.

In ontwikkeling

De wetenschappelijke kennis over de vraag wat goed, minder goed en slecht is voor de ontwikkeling van kinderen, is volgens de pedagoog nog volop in ontwikkeling.

"Sommige ouders en begeleiders kijken samen met hun peuters heel serieus naar peutertelevisie. Anderen zeggen weer: Ik lees mijn kinderen liever voor. Wat beter is, is moeilijk te zeggen." Een Nederlands verbod op babytelevisie, zoals in Frankrijk, lijkt de pedagoog niet erg passen binnen de Nederlandse cultuur. "Nederland verbiedt niet zo snel iets", weet hij.