PARAMARIBO - De omstreden Surinaamse politicus Desi Bouterse is presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2005. "Ik word president" riep ex-legerleider Bouterse vrijdagavond, nadat de algemene vergadering van zijn Nationale Democratische Partij (NDP) hem formeel had voorgedragen als presidentskandidaat. De presidents- en parlementsverkiezingen moeten volgens de planning in 2005 worden gehouden.

De strijd zal volgens Bouterse dan gaan tussen de NDP en de huidige regeringscoalitie, het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling. De rest in politiek Suriname is volgens Bouterse 'monkey business'. Hij stelt de kandidatuur te aanvaarden omdat het 'een onvoorstelbaar grote chaos is in het land'.

'Nu word ik het'

De ex-legerchef, die na de decembermoorden van 1982 ook regeringsleider was, meent dat het nu 'niet om posities of personen gaat, maar om ideeën'. Hij zei steeds anderen naar voren te hebben geschoven als ministers en als president, 'maar nu word ik het'.

Decembermoorden

Bouterse is in 2000 door het gerechtshof in Den Haag tot elf jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij de smokkel van cocaïne. In Suriname loopt een onderzoek naar de Decembermoorden. Daarbij werden in 1982 vijftien vooraanstaande tegenstanders van de toenmalige coupleger en machthebber Bouterse vermoord. Bouterse is een van de verdachten.

Een van de eerste dingen die de nieuwe presidentskandidaat aankondigde te willen doen, is 'het overheidsapparaat rigoureus aanpakken'. De criminaliteit zal volgens Bouterse door hem worden bestreden en 'er komt werkgelegenheid en de productie zal worden verhoogd'.

Goud en hout

Een regering-Bouterse zal voorts veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van het binnenland. "Daar ligt de toekomst van Suriname. Er is geen goud in de Gravenstraat en geen hout in de Maagdenstraat (Centrum Paramaribo)", zo zette Bouterse uiteen. De NDP-verkiezingsleus wordt: "Wi o let' afaya baka", vrij vertaald: Wij ontsteken de toorts opnieuw.

Eerder dit jaar heeft ex-president Jules Wijdenbosch gezegd klaar te staan voor nog een ambtstermijn als president. Hij werd in door Bouterse naar voren geschoven. Wijdenbosch moest echter na massale protesten en een hevige ruzie met Bouterse in mei 2000 vervoegd aftreden.

Naar schatting duizend mensen luisterden in het NDP-centrum in Paramaribo naar de toespraak van Bouterse. De vergadering ging vooraf aan een feest ter gelegenheid van het zestienjarig bestaan van de NDP.