GAZA/RAMALLAH - Israël en de Palestijnse Autoriteit voeren de komende dagen verschillende besprekingen over de zogeheten routekaart, het vredesplan van de VS, de VN, EU en Rusland. Dit ondanks dat Palestijnse medische bronnen meldden dat Israëlische troepen zaterdagochtend op de Gazastrook een Palestijnse man hebben gedood.

De achtergrond van het incident, dat plaats had vlak ten oosten van de stad Khan Yunis, bij de grens met Israël, is onduidelijk. De Israëlische radio meldde echter dat de Palestijn was omgekomen toen hij op een mijn stapte vlak bij de grenspost Sufa. Het was onduidelijk of hij de mijn zelf aan het leggen was, of dat hij per ongeluk op een Israëlisch explosief stapte.

In het hetzelfde gebied explodeerde in de nacht van vrijdag op zaterdag een bom vlak naast een passerende Israëlische patrouille. Daarbij vielen geen gewonden.

Incidenten

Ook op andere plaatsen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever werden verscheidene kleine incidenten geregistreerd. Op de Gazastrook gooiden onbekenden mortier- en antitankgranaten naar een joodse nederzetting. Bij Rafah, op de grens met Egypte werd eveneens een granaat gegooid naar een Israëlische militair. Radicale Palestijnse groeperingen kondigden eerder deze week een bestand af, maar geïsoleerde incidenten en schietpartijen vonden desalniettemin plaats.

Gesprekken

De Palestijnse minister voor Veiligheidszaken Dahlan trapt de nieuwe reeks gesprekken zondag af door met de Israëlische minister van Defensie Mofaz bijeen te komen.

Volgens de Palestijnen zullen Dahlan en Mofaz onder meer spreken over de verdere terugtrekking van Israëlische troepen uit bezet gebied. De Israëlische premier Sharon en zijn Palestijnse collega Abbas ontmoeten elkaar volgens Palestijnse opgave woensdag weer. Zij zullen vooral praten over verdere vrijlating van gedetineerde Palestijnen.