MOSKOU - De NAVO moet kiezen: steun aan Georgië of samenwerking met Rusland. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov donderdag gezegd.

"Als het de prioriteit van de NAVO is om het bankroete regime van de Georgische president Saakasjvili te steunen ten koste van samenwerking met Rusland, dan is dat niet onze schuld", zei Lavrov. Rusland zette elke militaire samenwerking met NAVO-landen tot nader order stop.

De NAVO had dinsdag de Russische bezetting van het buurland Georgië veroordeeld. De 26 lidstaten besloten bovendien dat de NAVO-Rusland-Raad, in 2002 opgericht voor regulier overleg tussen het bondgenootschap en de vroegere vijand, niet zal vergaderen zolang de Russische troepen zich niet hebben teruggetrokken uit Georgië.

Samenwerking

Rusland en de NAVO werkten tot nu toe samen op de terreinen van kleine antiraketsystemen, marinezaken en academische uitwisseling. Ook mocht het bondgenootschap niet-dodelijk materieel door Rusland vervoeren voor gebruik in de oorlog in Afghanistan.

Een zegsvrouw van de NAVO kon donderdag nog niet zeggen of de opschorting van de samenwerking ook het transitakkoord betreft.

Aftocht

Het was ook donderdag niet duidelijk of Rusland op grote schaal is begonnen met de aftocht uit Georgië. De commandant van de Russische grondtroepen verklaarde dat de terugtrekking van de Russische "versterkingen" binnen tien dagen zal zijn afgerond.

Getuigen zagen tientallen tanks en gepantserde voertuigen de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali binnenrijden vanuit het zuiden.

Zuid-Ossetië

Georgië had twee weken geleden tevergeefs geprobeerd de afvallige regio Zuid-Ossetië weer onder zijn controle te brengen, waarop de Russen de Russische meerderheid in het gebied te hulp schoten.

Zij versterkten de zogenoemde vredesmacht van Russische militairen. Ook stuurden zij duizenden militairen die andere delen van Georgië bezetten.

De Russen zouden op de hoofdverbinding van de Georgische hoofdstad Tbilisi naar de Georgische stad Gori bij Zuid-Ossetië nog steeds een wegblokkade hebben. Andere getuigen meldden dat in de westelijke havenstad Poti juist weer Russische militairen aankwamen.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten benadrukten donderdag dat de Russen zich "onmiddellijk" moeten terugtrekken. Moskou zou afspraken schenden door in Georgië te blijven.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie constateerde "minimale" troepenbewegingen. Er zou geen bewijs zijn voor "veelbetekende" Russische terugtrekkingen.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO heeft Washington zijn bondgenoot Georgië gewaarschuwd voor een militaire operatie in Zuid-Ossetië.

Nog aan de vooravond van het offensief op 7 augustus probeerden de VS de regering in Tbilisi ervan te weerhouden, aldus topdiplomaat Kurt Volker. Washington ziet geen militaire oplossing voor het probleem.