GENEVE - De strijd tegen het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) heeft zaterdag een mijlpaal bereikt. De wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde officieel dat de dodelijke longziekte internationaal onder controle is. Directeur-generaal Gro Harlem Brundtland tekende wel direct aan dat de wereld nog allerminst SARS-vrij is en dat een nieuwe besmettingshaard nog altijd kan opduiken. "Een vals gevoel van veiligheid is nu onze grootste vijand", zei ze.

De WHO meldde zaterdag gemeld dat de besmettelijke ziekte wereldwijd onder controle is gebracht. Vlak daarvoor haalde de WHO Taiwan af van de lijst van landen waar SARS zich nog uitbreidde. Taiwan was het laatste gebied dat nog op de lijst voorkwam. Eerder deze week werd ook Canadese stad Toronto SARS-vrij verklaard.

Meer dan achthonderd mensen zijn de afgelopen maanden, sinds het begin van de uitbraak van de ziekte in China in november, aan de gevolgen van SARS overleden. De grootste infectiehaarden bevonden zich in de Chinese provincie Guangdong, Hongkong, Toronto en Taiwan.

De WHO waarschuwde deze 'SARS-gebieden' zaterdag nog wel op hun hoede te blijven zodat er geen nieuwe uitbraak komt van de in veel gevallen dodelijke aandoening.