AMSTERDAM - Bijna 120 duizend Nederlandse personenauto's rijden rond zonder apk-keuring. Dat meldt de RDW donderdag.

Daarnaast zijn er nog ruim 460 duizend auto's zonder apk, maar daarvan weet de voormalige Rijksdienst voor het Wegverkeer niet zeker of ze nog op de weg rijden of dat ze al op de sloop zijn beland.

Niet-gekeurde auto's zijn volgens de dienst levensgevaarlijk. Ook kunnen ze door de uitstoot van bepaalde stoffen milieuvervuilend zijn. De RDW is dan ook bezig met een opschoonactie.

De eigenaren van de 118.930 ongekeurde auto's die nog op de weg rijden, krijgen twee maanden na de vervaldatum van hun apk een boete van 75 euro.

Boete

Van de overige ongekeurde auto's zoekt de dienst uit of ze nog rijden. Aan het einde van dit jaar moet de actie zijn afgerond en moet duidelijk zijn hoeveel ongekeurde auto's nog rondrijden. De eigenaren van deze voertuigen kunnen ook een boete tegemoet zien.

De RDW deelde aanvankelijk boetes uit aan alle eigenaren van ongekeurde auto's. Dit leidde tot veel klachten, omdat sommige mensen de auto bijvoorbeeld al niet meer hadden. Op aanraden van de ombudsman is de RDW gaan achterhalen hoeveel van de ruim 461 duizend auto's nog in gebruik zijn.

Nederland telt negen a tien miljoen kentekens. Hieronder vallen naast personenauto's ook andere voertuigen. In 2005 stonden 7,4 miljoen personenauto's geregistreerd.