DEN HAAG - De gemeente Den Haag en het Openbaar Ministerie (OM) hebben vrijdagavond de eerste voorlopige resultaten naar buiten gebracht van het onderzoek naar de zware explosie van afgelopen zaterdag in Den Haag. De rechercheurs hebben vastgesteld dat oorzaak van de explosie niet ligt in het openbare gasleidingennet.

Door de ontploffing, die zich voordeed in de kelder van een snackbar aan de Herman Costerstraat, raakten zestien mensen gewond. Zes van hen liggen nog altijd in het ziekenhuis. Een gebouw met twee winkelpanden en vier appartementen raakte zwaar beschadigd.

Stil

Zowel de woordvoerder van burgemeester Deetman van Den Haag als persofficier van Justitie A. Rijsdorp wilden vrijdagavond vrijwel geen nadere toelichting geven op de summiere mededeling over het recherche-onderzoek. Dat onderzoek werd woensdag overigens voor onbepaalde tijd stilgezet, in verband met instortingsgevaar van de voorgevel.

Pas als de voorgevel is gedemonteerd, kan de recherche het speurwerk hervatten. Mogelijk zal het onderzoek enkele weken tot mogelijk zelfs een maand stilliggen.

Met de mededeling van vrijdagavond hopen de autoriteiten de aanhoudende geruchtenstroom in te dammen over de staat van het algemeen gasleidingennet in de wijk waar de explosie zich voordeed. Burgemeester Deetman zei eerder al dat er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat de explosie veroorzaakt zou kunnen zijn door oude of slecht onderhouden leidingen. Het getroffen pand is vier jaar geleden nog volledig gerenoveerd.

Speculatie

De medededeling van OM en gemeente over het technische onderzoek sluit een oorzaak buiten het pand vrijwel uit. De woordvoerders van gemeente en OM wilden vrijdagavond niets zeggen over mogelijk ongelukkig afgelopen geknoei met leidingen in de kelder van de snackbar. Over die mogelijke oorzaak voor de explosie werd de afgelopen dagen ook driftig gespeculeerd in de pers en door buurtbewoners.