AMSTERDAM - Extreem rechtse activisten hebben voormalig GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak bij de presentatie van zijn boek een taart in het gezicht gegooid.

Vanaf het balkon in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam gooiden leden van het extreem rechtse Voorpost pamfletten met de kop 'terrorist' in het publiek.

De politie hield drie mannen aan, onder wie de taartgooier. De drukbezochte bijeenkomst was extra beveiligd met politiebusjes voor de bibliotheek. Duyvendak, die eerder als Kamerlid opstapte als gevolg van bekentenissen in het boek, vervolgde zijn toespraak nadat hij zijn gezicht had schoongemaakt.

Pleidooi

Duyvendak zei te hopen dat het pleidooi in zijn boek tegen de opwarming van de aarde niet zal worden ondergesneeuwd door alle commotie. Duyvendak stelde dat hij met iedereen over de klimaatverandering in debat wil gaan, zelfs met de extreem rechtse taartgooiers.

Een persbericht over zijn boek vormde eerder deze maand de opmaat tot zijn aftreden als Kamerlid. In dat bericht gaf Duyvendak toe betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985.

Opwarming

Tijdens de presentatie noemde hij het schrijven van het boek een goed idee omdat het huidige kabinet veel te weinig tegen de opwarming van de aarde doet.

Over de commotie over zijn boek zei Duyvendak dat de acties uit de jaren tachtig kennelijk nog onverwerkt zijn door Nederland. Een groep linkse activisten gaat daarvoor een poging doen door een verkiezing van de beste protestactie in dat decennium te organiseren.

Net als de rechtsextremisten verspreidden zij daarvoor een pamflet tijdens de boekpresentatie.

Verbijstering

Duyvendak gaf bij de presentatie van 'Klimaatactivist in de politiek' aan de commotie te hebben onderschat, De GroenLinkser stelde nogmaals dat hij tot het inzicht is gekomen dat acties zich altijd binnen de wet moeten afspelen. Tegelijkertijd constateerde hij tot zijn verbijstering dat voor veel mensen het gezegde 'eens een dief, altijd een dief' blijft gelden.

Voorafgaand aan de presentatie had Duyvendak al gezegd actief te blijven voor zijn partij GroenLinks. Ook zal hij blijven strijden tegen klimaatverandering door een brede maatschappelijke groep op te zetten.

Hoe hij zich voor GroenLinks in blijft zetten, kon Duyvendak nog niet zeggen. "Mijn zetel gaf ik op, maar meer ook niet", stelde hij.