DEN HAAG - De één zoekt absolute rust en de ander beklimt de Mont Blanc. Maar ze blijven bijna allemaal in Europa. De meeste ministers en staatssecretarissen pakten vrijdag na de laatste ministerraad voor het zomerreces de koffers voor een naar eigen zeggen "welverdiende" vakantie.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken is met afstand het actiefst. De D66-bewindsman gaat de Mont Blanc beklimmen. "Ik zou naar Bolivia, maar daar was de tijd te kort voor."

Lezen

Staatssecretaris Wijn van Financiën kiest in het mondaine Cannes en Noord-Italië voor een hele andere invulling. "Ik ga aan het strand liggen en boeken lezen."

Francofiel De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, reist af naar de Dordogne en Provence. Zijn vrouw is lerares Frans. "Ik heb daarom iets speciaals met dat land." Ook de ministers De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) en Veerman (Landbouw) gaan naar Frankrijk. "Ik ga timmeren op mijn boerderij in de Dordogne", glunderde Veerman.

Waarnemen

Donner (Justitie) en De Geus (Sociale Zaken) zoeken hun rust in het Italië van Berlusconi en minister Zalm (Financiën) zakt af naar de Portugese Algarve. Hij vertrekt pas 1 augustus. Tot die tijd neemt hij de taken van premier Balkenende waar, die zijn vakantiebestemming net als Remkes (Binnenlandse Zaken) geheim houdt. "Dat is privé", vindt Remkes.

Defensieminister Kamp gaf zijn bestemming wel prijs: Engeland. En minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft een stedentrip naar Praag geboekt.

Ver

Ver weg gaan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) en staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat). Mexico en Ecuador zijn hun pleisterplaatsen. Minister Dekker (VROM) is de enige die het nog niet weet. "Ik zou naar Toscane, maar toen werd ik ineens minister en ging de reis niet door. Ik zoek nog."