ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal aan voorzitter Pat Cox van het Europees Parlement geen excuses aanbieden voor zijn opmerkingen tegenover de Duitse europarlementariër Martin Schulz. Dat zei Berlusconi vrijdag tijdens een persconferentie in Rome na een kennismakingsgesprek met de leden van de Europese Commissie. Italië is op dit moment voorzitter van de Europese Unie.

Berlusconi veroorzaakte woensdag een rel door de Duitse sociaal-democratische europarlementariër Schulz een rol als kampbewaker toe te dichten in een Italiaanse film over de nazi-concentratiekampen. Voorzitter Cox vindt dat de Italiaanse regeringsleider in het Europees Parlement, waar het incident plaats had, in het openbaar zijn excuses moet komen aanbieden.

Niet

De Duitse bondskanselier Schröder en Berlusconi hebben donderdag al telefonisch contact gehad over de pijnlijke kwestie. Volgens Schröder heeft de premier toen zijn excuses aangeboden. Voor hem was daarmee de kwestie uit de wereld. Berlusconi verklaarde vrijdag echter geen enkele excuses te hebben gemaakt. "Ik heb alleen uitgelegd wat er gebeurd is", aldus de premier. Hij zei verder groot respect te hebben voor de Europese instellingen en daarvan bij eerdere gelegenheden blijk te hebben gegeven.

Folkloristisch

Over het incident zelf zei Berlusconi dat zijn antwoord "een ironische grap op de zware beschuldigingen aan zijn adres" was. Hij zei te verwachten als premier van een groot land en tevens EU-voorzitter met een zeker respect te worden toegesproken. "Mijn ironische manier van antwoorden was het gevolg van de folkloristische manier waarop ik door Schulz werd toegesproken". Als dit als een belediging wordt opgevat voor een volk of een land dan spijt mij dat, aldus de minister-president.

Loopje met Schultz

Berlusconi zei later op de dag tegen de pers dat een Amerikaanse televisieserie hem had geïnspireerd tot de spottende opmerking. De bezitter van het grootste commerciële televisienetwerk van Italië zei dat europarlementariër Schulz hem had doen denken aan een Duitse bewaker met de naam Schultz in Hogan's Heroes uit de zestiger jaren. "Die was uiteindelijk wel een goede vent, ook al namen de gevangenen steeds een loopje met hem", zei hij.