AMSTERDAM - Heineken-ontvoerder Willem H., die woensdag werd opgepakt wegens verboden wapenbezit, is vrijdagmiddag vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) gezegd. De rechtbank bepaalde dat er onvoldoende bewijs is dat H. iets te maken heeft gehad met de twee geladen vuurwapens die in een auto verborgen lagen.

De 45-jarige H. werd samen met de 43-jarige metgezel Dino S. aangehouden in de Amsterdamse PC Hooftstraat na een tip dat de mannen vuurwapens op zak zouden hebben. Donderdagochtend hield de politie nog een 38-jarige bekende van het duo aan voor verboden wapenbezit.

De twee kennissen van H. blijven voorlopig achter de tralies. Ten aanzien van deze twee mannen is wel voldoende bewijs gevonden dat ze betrokken zijn bij de wapens. De auto waarin de vuurwapens zijn gevonden, is overigens niet van H. Het technische onderzoek naar het hele voorval gaat nog door, aldus het OM.

De Amsterdamse politie wilde met de arrestatie van de H. en zijn kompanen een slag toebrengen aan de praktijk dat criminelen in het openbaar wapens meedragen. Vooral de PC Hooftstraat is voor kopstukken uit de onderwereld bekend terrein. Zij worden geregeld gesignaleerd bij winkels en restaurants in de chique straat.

De nu vrijgelaten H. werd samen met de inmiddels vermoorde Cor van Hout gezien als een van de belangrijkste mensen achter de ontvoering van Freddie Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in . Lange tijd wisten ze uit handen van justitie te blijven, maar in 1984 greep de Franse politie het tweetal in de kraag. In 1987 stonden ze voor de rechter die hen veroordeelde dat elf jaar cel. Begin jaren negentig kwamen ze op vrije voeten. Van Hout werd in januari geliquideerd bij een schietpartij in Amstelveen.