DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima dagvaarden het weekblad Privé. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag meegedeeld. In verscheidene edities van het weekblad zijn grote aantallen foto's geplaatst van het interieur en exterieur van De Eikenhorst, het zeer binnenkort te betrekken woonhuis van het tweetal in Wassenaar.

De prins en de prinses menen dat met genoemde publicaties op ernstige en ontoelaatbare wijze onrechtmatig jegens hen is gehandeld, aldus de RVD. "De door de handelwijze van Privé veroorzaakte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt door de prins en de prinses als zeer ingrijpend ervaren."

Het hof heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop het blad de foto's heeft verworven, maar dat heeft volgens de RVD niets opgeleverd.

Vonnis

Alexander en Máxima leggen hun bezwaren voor aan de rechtbank te Amsterdam. Ze vragen om een vonnis, dat de vervaardiging, openbaarmaking en (verdere) exploitatie van de onderhavige foto's onrechtmatig verklaart.

Het paar heeft een bodemprocedure aangespannen. Het wil een principiële uitspraak van de rechter over een dergelijke handelwijze. Een eventuele schadevergoeding is van later zorg. Wanneer de zaak zal dienen, was vrijdag nog niet bekend. De zaak was toen nog maar net aangebracht.

Claus

De zaak toont waar het de eis betreft sterke overeenkomsten met de procedure die prins Claus vorig voorjaar aanspande tegen Privé. Het blad had toen gemeld dat de prins zijn gezin was ontvlucht om in Duitsland te sterven. Het was niet alleen volledig onjuist, aldus de prins, het was ook wansmakelijk en tastte ook tezeer de persoonlijke levenssfeer aan.

De rechtbank gaf Claus luttele dagen voor zijn dood in oktober gelijk en veroordeelde de publicatie als onrechtmatig jegens de prins. De schadevergoeding ging naar een goed doel in Pakistan.

Roddelpers

De Oranjes haten de 'roddelpers'. Meestal is het beneden hun stand te reageren, maar soms wordt het ze echt te gortig. Prins Claus liep daarin voorop. Hij spande in 1985 al een kort geding aan tegen Privé, omdat het blad had geschreven dat prins Willem-Alexander de nacht had doorgebracht met een blondine in een Amsterdams hotel en de volgende ochtend vrijend in een koffieshop was gezien. Het blad moest rectificeren.

Tien jaar later bond Claus de strijd aan met Story, omdat dit blad ten onrechte had gepubliceerd dat zijn vader zelfmoord had gepleegd. De prins won opnieuw en kreeg een rectificatie plus .000 gulden (voor een goed doel).

Zoon Alexander kan de roddelpers naar verluidt ook wel schieten. In zijn jonge jaren vloog hij de paparazzo Joop van Tellingen bijna aan. Recent vroeg het hof met succes bij de gemeente Wassenaar ook een foto- en filmverbod aan bij De Eikenhorst.

Prinselijk toilet

Hoogleraar mediarecht prof. G. Schuijt denkt niet dat er jurisprudentie is op het gebied van interieurfoto's. Hij kan verder weinig over de kansen van de prins en prinses zeggen: "De rechter moet een afweging maken tussen de persoonlijke levenssfeer van de prins en prinses en de persvrijheid. Die is natuurlijk niet grenzeloos. Maar het gaat ook om het stadium waarin de foto's gemaakt zijn en wat erop te zien is, en of dat nu allemaal echt de privacy schendt."
De foto's toonden onder meer het prinselijk toilet.