BRUSSEL - De NAVO ziet nog geen tekenen van een terugtrekking van het Russische leger uit Georgië.

Dat zei NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer dinsdag na overleg met ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 NAVO-landen.

De NAVO eist van Rusland dat het alle punten naleeft uit het akkoord dat bereikt werd na bemiddeling door de Franse president Nicolas Sarkozy. Een van de punten is dat Rusland zich terugtrekt naar de posities van voor het conflict op 7 augustus begon. "We zien nog geen signalen dat dat gebeurt", aldus De Hoop Scheffer.

Relatie

Hij zei dat er daarom in de relatie tussen de NAVO en Rusland geen sprake kan zijn van 'business as usual'. Dat betekent dat er geen officiële bijeenkomsten van de NAVO en Rusland zullen zijn zolang Moskou zijn leger niet heeft teruggetrokken uit Georgië. De zogeheten NAVO-Rusland-Raad zal tot die tijd niet bijeenkomen.

"We schaffen de NAVO-Rusland-Raad niet af, we slaan geen deuren dicht, maar ik zie geen contacten zolang het Russische leger zich nog op Georgisch grondgebied bevindt", aldus De Hoop Scheffer.

Politieke oplossing

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken toonde zich verheugd dat de banden met Rusland niet zijn doorgesneden. "Er is geen militaire oplossing voor dit conflict, alleen een politieke. Daarom moeten we op een gegeven moment wel praten. Ik ben blij dat we de mogelijkheid van een dialoog met Rusland nadrukkelijk open houden", aldus de minister.

'Vooringenomen'

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is de NAVO "vooringenomen" en probeert het "criminele regime in Tbilisi" te redden, zo liet hij in reactie weten.

"De NAVO probeert een slachtoffer te maken van de aanvaller en vergoelijkt het criminele regime, redt een vallend regime en kiest voor een weg die leidt tot herbewapening van de huidige leiders van Georgië", zei de Russische minister.

Tempo

Lavrov zei verder dat Rusland niet de intentie heeft Georgisch gebied te bezetten. Terugtrekking van de troepen zou binnen drie of vier dagen mogelijk zijn, maar is volgens de minister afhankelijk van het tempo waarop de Georgische militairen zich terugtrekken.