AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 33-jarige Volkert van der G. . Die heeft bekend vorig jaar op 6 mei in Hilversum Pim Fortuyn te hebben doodgeschoten. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Van der G. in april tot achttien jaar celstraf. Ook toen had justitie levenslang gevraagd.Van der G. sprak voor het gerechtshof in Amsterdam in zijn laatste woord voor het eerst van spijt. Niet van de moord, maar wel van het leed dat hij de nabestaanden heeft aangedaan.

Van der G. zei in zijn laatste woord dat de media het beeld koesteren dat hij kil en gevoelloos is. "Dat ik mijn gevoelens niet kan uiten, wil niet zeggen dat ik ze niet heb." De omstandigheden van zijn detentie hebben hem naar eigen zeggen bemoeilijkt de gevolgen van zijn daad in te zien. Inmiddels spreekt hij daar met allerlei mensen over waardoor "ik nu een beter besef heb van wat ik heb aangericht". "Ik zou dat nu nooit meer doen." Verder sprak de verdachte de hoop uit dat het hof zich laat leiden "door de spreekwoordelijke blinddoek van Vrouwe Justitia en niet door het geronk in de media".

Marten Fortuyn, de broer van het slachtoffer, zei weinig waarde te hechten aan de woorden van Van der G. "Ik geloof hem niet. Bovendien had hij spijt moeten betuigen naar Pim toe."

Uniek

Volgens advocaat-generaal I. van Asperen de Boer ging het om een politieke moord. Dat een volksvertegenwoordiger zo kort voor de Kamerverkiezingen is vermoord, maakt deze zaak zo uniek, dat we 330 jaar terug moeten gaan in de geschiedenis voor een soortgelijk geval, aldus Van Asperen de Boer.

Aardbeving

Een levenslange gevangenisstraf is volgens Van Asperen de Boer op zijn plaats, omdat de rechtsorde niet alleen is geschokt, maar ook omdat de moord "een aardbeving heeft veroorzaakt, ook in het buitenland." De naschokken daarvan zijn volgens haar nog steeds voelbaar in de samenleving. "Iedereen was verbijsterd en ontredderd en dat is nog steeds zo."

Nabestaanden

Als Van der G. twintig jaar celstraf zou krijgen, zou dat betekenen dat hij na dertien jaar weer op vrije voeten is, zo gaf de advocaat-generaal aan. "Dertien jaar is een hele zware straf, maar doet geen recht aan de gevoelens van de nabestaanden en de rest van Nederland."

Verkiezingen

Ze noemde het onbegrijpelijk dat de rechtbank in haar vonnis de inbreuk op het verkiezingsproces heeft afgezwakt, omdat volgens de rechtbank de aard en de omvang van die breuk niet te bepalen zijn. Van Asperen de Boer: "Dat het verkiezingsproces is verstoord, is evident. Zo niet de belangrijkste politieke factor is vlak daarvoor uitgeschakeld." Volgens haar is alle Nederlanders daarmee de kans ontnomen een eigen politieke keuze te maken en is de moord daarmee ook een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

Naast de moord op Fortuyn staat Van der G. ook terecht voor bedreiging van enkele personen, verboden vuurwapenbezit en het in bezit hebben van chemicaliën waarmee hij wel degelijk een strafrechtelijke bestemming had, stelde de advocaat-generaal. De rechtbank sprak de verdachte van dit laatste feit in april vrij.