AMSTERDAM - Inwoners van Gori en andere door Rusland bezette Georgische steden wachtten maandag met spanning op het aangekondigde vertrek van de Russische troepen.

In Moskou maakte de vicestafchef van de Russische strijdkrachten, Anatoli Nogovitsyn, bekend dat de door president Dmitri Medvedev voor maandag aangekondigde troepenterugtrekking inderdaad is begonnen.

Of de bij Gori gelegerde troepen aanstalten maken voor hun vertrek kon niet meteen worden geverifieerd. Ook blijft onzeker hoe snel de terugtrekking zal gebeuren en waar de troepen precies heen zullen gaan.

Bestand

Het bestand dat na de korte, felle oorlog tussen Georgië en Rusland met bemiddeling van de Europese Unie tot stand kwam eist dat de troepen van beide landen zich terugtrekken naar de posities die zij innamen voordat de vijandelijkheden op 7 augustus uitbraken.

Het bestand laat echter ook ruimte voor bijkomende veiligheidsmaatregelen, waaronder het recht van Russische 'vredestroepen' in de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië om patrouilles uit te voeren.

Verstevigen

Russische troepen die vanuit Noord-Ossetië doorstootten naar de rest van Georgië houden al dagenlang een groot deel van het land bezet, waaronder de snelweg van oost naar west waar Gori aan ligt. Maandagochtend wees nog niets op hun aanstaand vertrek en leken zij hun posities eerder te verstevigen.

Het persbureau RIA-Novosti meldde dat een aantal Russische militaire voertuigen vanuit Tschinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië, op weg was gegaan naar de Russische grens.

Maar Rusland zal zeker een deel van zijn troepen in Zuid-Ossetië achterlaten, zei het persbureau, en de president van de afgescheiden regio, Edoeard Kokoity, heeft Rusland maandag gevraagd er een permanente legerbasis te vestigen.

Geloofwaardigheid

"Ik denk dat de Russen zich zullen terugtrekken, maar Georgië zwaar zullen beschadigen", zei Givi Sicharoelidze, een inwoner van de Georgische hoofdstad Tbilisi, tegen een cameraploeg van AP-TV. "Georgië zal het overleven, maar Rusland heeft zijn geloofwaardigheid in de ogen van de wereld verloren."

Voor de inwoners van Gori zal het vertrek van de Russen niet snel genoeg kunnen gaan. Zondag dromden hongerige bewoners samen rond voertuigen van hulpgroepen die brood uitdeelden. Alle winkels in de stad waren gesloten.

Levensmiddelen

"Ik kan niet spreken van een humanitaire ramp, maar er is een acute behoefte aan primaire levensmiddelen", zei Aleksandr Lomaia, het hoofd van de Georgische veiligheidsraad, maandag tegen journalisten in een buitenwijk van Gori.

De Georgische minister voor vluchtelingenzaken, Koba Soebeliani, zei dat zich in en rond de hoofdstad Tbilisi 140 duizend ontheemden bevinden.