DEN HAAG - De jacht op zwart geld van Nederlanders op buitenlandse banken heeft in anderhalf jaar 87 miljoen euro opgebracht.

Daarnaast staat nog voor 90 miljoen euro aan vorderingen open van rechts- en FIOD-zaken en zaken van betrapte belastingontduikers die ontkennen of in beroep zijn gegaan. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Wijn van Financiën vrijdag bevestigd.

Het meeste geld is gevonden bij de bank KB Lux in Luxemburg, waarvan de FIOD-ECD de namen had gekregen die horen bij de codes van bankrekeningen. Daarnaast is een hoop geld teruggevonden dankzij medewerking van de Duitse belastingdienst.

Bij een grootscheepse controle van rekeningen die vanuit Duitsland verhuisden naar Luxemburg, kwamen ook Nederlandse rekeninghouders boven drijven. Daarnaast zijn duizend Nederlandse spaarders met een Duitse rekening gecontroleerd.

Vanaf 1 januari 2005 worden binnen Europa automatisch gegevens met elkaar uitgewisseld. Maar volgens een woordvoerder van Financiën gebeurt dit nu al spontaan. Zo komen er ook al gegevens uit Italië binnen.