TBLISI/MOSKOU - Van de aangekondigde terugtrekking van Russische gevechtstroepen uit Georgië is maandag aan het begin van de middag nog niets te zien. Dit zei woordvoerder Utiasjvili van het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Russische persbureau RIA-Novosti meldde evenwel dat de eerste militaire voertuigen uit Tsjinvali in Zuid-Ossetië zijn vertrokken.

De Georgische televisie berichtte dat de Russen de plaatsen Gori, Senaki en Zoegdidi bezet houden en dat hun posities elders ongewijzigd lijken.

De Russische president Dmitri Medvedev heeft zondag zijn Franse collega Nicolas Sarkozy beloofd maandag een begin te maken met de terugtrekking.

Kokojty

De leider van de pro-Russische Zuid-Ossetiërs, Edvard Kokojty, heeft maandag in een vraaggesprek beklemtoond dat hij een permanente Russische militaire basis in Zuid-Ossetië wil. Hij wil er geen internationale waarnemers meer omdat die volgens hem de waarheid verdraaien. De OVSE had er waarnemers tot Georgische troepen in de aanval gingen op 7 en 8 augustus.

Dat ontketende de grootste militaire actie van Russen buiten hun grenzen sinds 1991. Russische troepen vielen Zuid-Ossetië en delen van de rest van Georgië binnen nadat de Georgische president Michail Saakasjvili troepen had gestuurd om het omstreden gebied te onderwerpen.

Sinds de ineenstorting van de Sovjetunie in 1991 heeft de Georgische regering er feitelijk geen gezag door toedoen van de pro-Russische Ossetiërs van wie er veel Russische paspoorten hebben. Rusland heeft een vredesmacht in Zuid-Ossetië gelegerd.