DEN HAAG - Als het aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ligt krijgen kroegbazen, winkeliers en tankstations hogere boetes voor het verkopen van drank aan minderjarigen. Dat heeft zijn woordvoerder bevestigd.

Vrijdag stelt Hoogervorst bovendien in het kabinet voor om de inspecteurs van de Keuringsdienst van Waren de bevoegdheid te geven om direct boetes uit te delen. Nu worden zaken van betrapte verkopers nog doorgespeeld aan het Openbaar Ministerie (OM), maar dat duurt Hoogervorst te lang. Hij wil een lik-op-stukbeleid.

Boetes

Hoe hoog de boetes worden staat nog niet vast. Als het kabinet akkoord gaat met zijn plan moet Hoogervorst daar nog met het OM over praten. Hoogervorst wil bekeuringen die vergelijkbaar zijn met de overtredingen uit de Tabakswet.

Dat zou betekenen dat een cafébaas bij een eerste overtreding kan rekenen op een bon van 450 euro en 4500 euro bij de derde keer. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het aantal keren dat de verkoper in de fout gaat kan dit oplopen tot maximaal 100.000 euro.

Volgens de in 2000 ingevoerde Drankwet geldt een verkoopverbod van zwak alcoholische dranken als breezers, wijn en bier aan tieners onder de zestien en sterke drank aan jongeren onder de achttien.