RIJSWIJK - De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met het blussen van een grote brand in een cacaoloods van distributiebedrijf Furness Logistics in Zaandam. De brand brak donderdagmiddag uit in de opslagplaats waar tonnen cacao liggen.

Modem/ Breedband

Defensie zette vrijdagochtend een helikopter in om de brandweer bij te staan bij de bluswerkzaamheden. De schade loopt in de miljoenen Volgens een politiewoordvoerder vormt de enorme hoeveelheid cacao die in de loods is opgeslagen voldoende grondstof voor een brand die nog dagen kan duren. Vooral het nablussen van een cacaobrand verloopt vaak problematisch omdat cacaobonen door de hitte in een stroperige massa veranderen, die lang blijft nasmeulen.

Vijftig brandweermensen

Bij de loods staan vrijdag nog vijftig brandweermensen te blussen. De brand werd donderdagmiddag waarschijnlijk veroorzaakt door een ingestorte stellage met cacao die op een vorkheftruck met draaiende motor viel. Twee medewerkers kwamen onder de stellage terecht. Een van hen is gewond opgenomen in een ziekenhuis, het tweede personeelslid bleef ongedeerd.

De loods op het industrieterrein Westerspoor-Zuid heeft een opervlak van 135 bij 115 meter en is 20 meter hoog. De brandweer zette donderdag meer dan vierhonderd man in om het vuur te bestrijden waarbij diverse korpsen uit de regio werden ingeschakeld. Vanaf het Noordzeekanaal waren drie blusboten actief.

Stankoverlast

Door de enorme rookontwikkeling en stankoverlast, kregen omwonenden het advies ramen en deuren dicht te houden. Hoewel de rookontwikkeling vrijdag meeviel, bleef het advies van kracht voor bewoners van Zaandam-zuid en Amsterdam-west. Uit metingen bleek dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen.

Rond 22.00 uur donderdagavond had de brandweer het vuur onder controle. Maar ook vrijdag had de brandweer nog de handen vol met de bluswerkzaamheden. Defensie stuurde een Cougar-transporthelikopter van de luchtmachtbasis Soesterberg naar Zaandam om mee te helpen bij het blussen.

Helikopter

De inzet van de helikopter, die 's ochtend de eerste blusvluchten maakte, is noodzakelijk om het midden van de brand te kunnen bereiken. De brandweerinzet op de grond is daar ontoereikend voor, aldus een woordvoerder van de gemeente Zaanstad.

De luchtmacht houdt nog een Chinook-helikopter achter de hand, voor het geval de Cougar niet voldoet. "De Chinook kan 10.000 liter water vervoeren, maar de Cougar, die 3000 liter kan meenemen, kan preciezer blussen", aldus een woordvoerster.