(Novum/AP) - De Poolse president Lech Kaczynski heeft het optreden van Frankrijk en Duitsland in de Georgië-crisis scherp bekritiseerd.

Berlijn en Parijs zijn vanwege commerciële belangen te soft tegen Moskou en het is lachwekkend om te zeggen dat er een gezamenlijk EU-beleid voor Rusland zal komen, zei hij zaterdag in een interview met het dagblad Rzeczpospolita dat ook is gepubliceerd op zijn website.

"Eens te meer is gebleken dat de echte beslissingen in deze organisatie worden genomen tussen Berlijn en Parijs. Stellen dat er een gemeenschappelijk beleid tegenover Rusland zal komen is lachwekkend." Volgens Kaczynski bepalen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel het beleid van de EU, ofschoon de oostelijke lidstaten het meeste op het spel hebben staan.

Politiek

Polen en de nieuwe EU-lidstaten Letland, Litouwen en Estland hebben de Russische militaire inval in Georgië scherp veroordeeld. De vier deden een beroep op de NAVO en de EU om stelling te nemen tegen de 'imperialistische en revisionistische' politiek van Moskou.

Zij reisden bovendien naar Tbilisi om lijfelijk steun te betuigen aan Georgië, waarvoor de Georgische president Michail Saakasjvili hem zaterdag nog telefonisch voor bedankte.

De felle anti-Russische houding van Kaczynski heeft niet de instemming van de regering van premier Donald Tusk, die de spanningen met Rusland niet te hoog wil laten oplopen. De toch al kille relatie verslechterde de afgelopen dagen nog door het akkoord met de VS over de plaatsing van onderdelen van een raketschild in Polen. Tusk hekelde ook Kaczynski's reis naar Tbilisi. Hij wil niet dat Polen het EU-land met de slechtste relatie met Rusland wordt, zei hij.