ZAANDAM - De zeer grote brand in een loods van het distributiebedrijf Furness Logistics op het industrieterrein Westerspoor-Zuid in Zaandam is onder controle. Het vuur brak donderdagmiddag uit. De brandweer verwacht dat het blussen nog tot vrijdagavond zal duren.

Bij de brand raakten een personeelslid lichtgewond. Twee aangrenzende bedrijven, waaronder het distributiecentrum van Albert Heijn, zijn enige tijd ontruimd geweest.

Volgens de politiewoordvoerder ligt er voor vele tonnen cacao in het pand. "Dat is voldoende grondstof voor een brand die nog dagen gaat duren." Het bedrijf moet als verloren worden beschouwd.

Cacao

De politie vermoedt dat de brand is ontstaan doordat een stellage met cacao op een lopende vorkheftruck viel. Twee medewerkers kwamen eronder terecht. Een kroop er vrijwel ongedeerd onder vandaan, de tweede belandde met verwondingen in het ziekenhuis. De stellage was ongeveer honderd meter lang. Op de stellage bevonden zich vele pallets met zakken cacao.

De brandweer is met meer dan driehonderd man ter plaatse om het vuur te bestrijden. Ook drie blusboten zijn ingezet. De rookontwikkeling is tot in de verre omtrek te zien. Stankoverlast wordt gemeld tot in het westelijk havengebied van Amsterdam. De politie adviseert omwonenden van het terrein ramen en deuren dicht te houden. Uit metingen is gebleken dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen.

Geen gevolgen Albert Heijn

Volgens een woordvoerder van Albert Heijn heeft de werkonderbreking in het distributiecentrum geen gevolgen voor de bevoorrading van de winkels. "De vrachtwagens rijden inmiddels weer af en aan."