AMSTERDAM - De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag Rusland beschuldigd van het treiteren van Georgië. Tevens herhaalde hij dat de VS achter Georgië staan.

"Bullebakken en intimideren zijn in de 21e eeuw geen aanvaardbare manieren om buitenlandse politiek te bedrijven", zei Bush.

Hij herhaalde de uitspraak van minister van defensie Robert Gates, dat het optreden van Moskou in Georgië de verstandhouding met Washington en zijn bondgenoten schaadt.

Koude Oorlog

Bush benadrukte in een verklaring dat hij niet terug wil keren naar de Koude Oorlog. Maar "Rusland heeft haar geloofwaardigheid en banden met andere landen beschadigd", aldus Bush.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is in Tbilisi om de Georgische president Michail Saakasjvili het Europese vredesplan aan te bieden. Zij zal ook de Amerikaanse steun aan Georgië herbevestigen.

Nederland

Nederland is bereid waarnemers te sturen naar Georgië die moeten toezien op naleving van het bestand met Rusland, zo zei premier Jan Peter Balkenende na de ministerraad.

Eerder deze week steunden de lidstaten van de Europese Unie een voorstel van huidig EU-voorzitter Frankrijk om waarnemers af te vaardigen naar Georgië. Volgens Balkenende vindt over de invulling nog nader overleg plaats binnen de EU.

Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel was vrijdag in het Russische Sotsji om te overleggen met haar Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev. Ze heeft hem dringend verzocht de Russische troepen terug te trekken.

Volgens Merkel waren sommige aanvallen van Rusland in Georgië gerechtvaardigd. "Andere aanvallen waren disproportioneel."

Medvedev zei op zijn beurt dat Rusland op dezelfde manier zal reageren als haar troepenmacht weer aangevallen zou worden. Rusland staat immers "borg voor de veiligheid in de Kaukasus".