TBILISI/SOTSJI - Terwijl Georgische autoriteiten met Russische commandanten onderhandelen over de overdracht van de stad Gori, begint vrijdag ook het diplomatieke offensief over Georgië om een einde te maken aan de crisis in het land.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zal de Georgische president Michail Saakasjvili een officieel bestandsverdrag overhandigen. Ook zal ze de Amerikaanse steun aan het land herbevestigen.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bespreekt ondertussen in het Russische Sotsji aan de Zwarte Zee de situatie in Georgië met de Russische president Dmitri Medvedev. Merkel wil zich hard maken voor het vredesplan van EU-voorzitter Frankrijk dat inmiddels door alle partijen is geaccepteerd. Ze hoopt Medvedev zo ver te krijgen dat hij zijn troepen uit Georgië terughaalt.

VN-hof

Ondertussen heeft Georgië het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag gevraagd Rusland met spoed te manen tot het beëindigen van mensenrechtenschendingen. Volgens Tbilisi blijven de Russen actief op Georgisch grondgebied, ondanks de Georgische terugtocht.

Georgië wil dat het VN-hof aanstuurt op voorlopige maatregelen tegen Moskou om een einde te maken aan "mensenrechtenschendingen tegen etnische Georgiërs". Die schendingen bestaan volgens Georgië onder meer uit moorden, aanvallen op burgers en het tegenhouden van humanitaire hulp.

Al eerder zei Georgië Rusland voor het VN-hof te dagen wegens steun aan "separatistische krachten" in zowel Zuid-Ossetië als Abchazië bij etnische zuiveringen.