DEN HAAG - Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog geven geen pas. Dat stelde minister-president Balkenende donderdag in reactie op het debat met de Italiaanse premier Berlusconi woensdag in het Europees Parlement. "Gegeven de grote gevoeligheid had Berlusconi er beter aan gedaan zijn opmerkingen direct terug te nemen."

Modem/ Breedband

Balkenende noemde het debat in het Europese Parlement een valse start van het Italiaanse voorzitterschap en "zo niet voor herhaling vatbaar". Er waren in het debat provocaties van beide kanten, stelde de premier. "Maar in alle omstandigheden geven vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog geen pas. Dat ligt gevoelig en dat kan mensen pijn doen."

Het is, zo liet Balkenende verder via de Rijksvoorlichtingsdienst weten, overbodig om te vragen of Berlusconi de vergelijking ook namens de Nederlandse regering heeft gemaakt: "Dat is vanzelfsprekend niet het geval."

De minister-president wacht af wat het resultaat is van het telefoongesprek Berlusconi en zijn Duitse collega Schröder naar verwachting donderdagmiddag zullen voeren.