AMSTERDAM - Volkert van der G. lijdt niet aan de ziekte van Asperger. Dat is de stellige overtuiging van psycholoog J. Oudejans van het Pieter Baan Centrum (PBC). Oudejans zei dit donderdag tijdens het hoger beroep in de zaak tegen Volkert van der G. . De Harderwijker staat terecht voor de moord op Pim Fortuyn.

Deskundigen van de ziekte van Asperger, een vorm van autisme, menen uit het beeld dat zij van Van der G. krijgen in de media een Asperger te herkennen. Oudejans verklaarde donderdag dat in het PBC de mogelijkheid van autisme bij Van der G. is gewogen, maar al snel duidelijk was dat hij niet aan de ziekte lijdt.

Stoornis

De stoornis van Asperger is bij de behandeling van Van der G. in het PBC wel aan de orde geweest, maar al heel snel werd duidelijk dat daar in zijn geval geen sprake van was, vertelde Oudejans bij het gerechtshof in Amsterdam. "Daarom vonden wij het niet nodig om die stoornis expliciet uit te sluiten in ons rapport, net als wij andere stoornissen niet expliciet hebben uitgesloten, zoals bijvoorbeeld schizofrenie."

Grapjes

Van der G. is volgens Oudejans in staat tot het maken van grapjes met een dubbele bodem, iets wat iemand met de stoornis van Asperger niet zou kunnen. Bovendien heeft de verdachte prima gefunctioneerd in de groep in het PBC en was hij heel teder in het contact met zijn vriendin en dochter. Ook beelden die niet thuishoren bij iemand met Asperger.

Verder zei Oudejans dat een persoon met die stoornis "obsessief is omdat ze obsessief zijn en daar wel degelijk last van heeft". Van der G. heeft wel degelijk last van zijn dwangmatige stoornis meende de psycholoog.

Op de vraag van het hof of hij de vragenlijsten heeft ingevuld die worden gebruikt bij het vaststellen van de stoornis van Asperger, moest Oudejans ontkennend antwoorden. "Maar die zijn ook niet strikt noodzakelijk daarvoor. In het geval van Van der G. was het in het eerste gesprek al duidelijk dat hij niet lijdt aan de stoornis."

Het hof hoort donderdag de deskundigen M. Oosterhoff en C. de Ruiter over de ziekte van Asperger.