LUSAKA - De kandidaat van de Zambiaanse regeringspartij MMD, Levy Mwanawasa, is woensdagochtend beëdigd als de opvolger van de niet herkiesbare president Chiluba. De weg voor de beëdiging van Mwanawasa was eerder op de ochtend vrijgemaakt door de uitspraak van het hooggerechtshof over een klacht van de oppositie.

De oppositie had gevraagd de beëdiging op te schorten en de stemmen te hertellen, omdat de kandidaat van de MMD door fraude en intimidatie zou hebben gewonnen. Zij kreeg haar zin niet. Rechter Peter Chitengi oordeelde dat volgens de Zambiaanse grondwet klachten over de presidentsverkiezing pas kunnen worden behandeld als een president tenminste twee weken aan de macht is.

Die uitspraak betekent niet dat de kansen van de oppositie zijn verkeken, want de rechter zei dat de klachten van de oppositie wel enige grond lijken te hebben. "De eisers zijn te vroeg gekomen. Hun actie is prematuur."

Zwaar bewapende politie was ingezet om te voorkomen dat er bij het hooggerechtshof ongeregeldheden zouden ontstaan. Dinsdag vielen zes doden bij rellen, toen de rechter wegens de klacht van de oppositie verbood een winnaar van de verkiezingen uit te roepen voor het hooggerechtshof zich over de klacht had uitgesproken.

Het verschil in aantal stemmen tussen de twee kandidaten is klein. Volgens de laatste cijfers van de kiescommissie heeft Mwanawasa 35.000 stemmen meer dan oppositieleider Anderson Mazoka. Mwanawasa zou 29 procent van de stemmen hebben en Mazoka 27 procent.