AMSTERDAM - Russische troepen vernielen op hun terugtocht uit Georgië zoveel mogelijk luchthavens en ander materieel dat van belang is voor het Georgische leger. Dat hebben ooggetuigen donderdag gemeld.

De Georgische kustwacht zegt dat Russische militairen in de havenstad Poti aan de Zwarte Zee vier patrouilleboten hebben vernield en radarinstallaties en andere apparatuur hebben meegenomen of onklaar gemaakt.

Televisieverslaggevers van Associated Press zagen donderdag in de haven van Poti een vernielde boot liggen, met vlakbij enkele Russische legervoertuigen. Poti is belangrijk als doorvoerhaven voor olie. De verslaggevers zagen Russische soldaten later ook een bos uitkammen, op zoek naar militair materieel.

Granaten

In de omgeving van Gori klonken donderdag minstens twintig explosies; het was onduidelijk of er nieuwe gevechten waren uitgebroken of dat er rondslingerende granaten werden opgeruimd.

De plaatsvervangend chef van de Russische generale staf Anatoli Nogovitsyn zei dat Russische troepen naar Gori waren gestuurd om zich over achtergelaten voorraden van het Georgische leger te ontfermen. "De achtergelaten wapens moeten bewaakt worden", zei hij.

Journalisten

Deense journalisten die met een vertegenwoordiger van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR naar Gori wilden, werden aan de rand van de stad door Zuid-Ossetische paramilitairen en Russische tanks tegengehouden. Dronken militieleden schoten in de grond en van een van de journalisten werd een camera afgepakt, zeiden de verslaggevers.

In Zoegdidi stonden Russische militairen en legervoertuigen op de parkeerplaats van een Georgisch overheidsgebouw. Sommige soldaten droegen blauwe helmen, anderen camouflagehelmen, maar ze waren allemaal zwaar bewapend. In de stad patrouilleerden Russische soldaten.